Onze nieuwe brochure is uit!
Direct in je mailbox:

Page content

article content

Buxusziekte | Symptomen van de buxus schimmel (Wat is de oplossing?)

Heb je ook van die leuke buxushaagjes of buxusbollen (wolken) in je tuin? Of misschien wel een fraai gemodelleerd exemplaar in de vorm van een vogel of ander ornament? Waar je jarenlang aan hebt zitten te knippen? En dan opeens worden de blaadjes bleek of bruin en de takken zwart - alles begint dood te gaan. Dan heb je de beruchte schimmelziektes 'cylindrocladium buxicola' of  'volutella buxi' in huis gehaald.

Help! Wat moet ik doen?

Ons Paleis Het Loo zat er in 2008 mee opgescheept en moest 27 kilometer buxushaag opruimen. Deze agressieve schimmels helpen de plant binnen enkele dagen om zeep.

Buxus ziekte in de tuin

De eerst genoemde schimmel laat lange zwarte strepen op de takken zien en geeft zwarte tot bruine vlekken op de blaadjes met lichtere kringen eromheen. De tweede soort maakt dat de blaadjes eerst bruin en dan bleek worden. Is dat bij jou ook het geval? Verwijder dan alle zieke blaadjes en takken.

IMG_8335

Ontsmet het gereedschap door het in water met een scheutje chloor te dompelen. Je kunt ook een doekje met alcohol gebruiken. Als de hele plant is aangetast, moet je ze complet verwijderen. Alles wat besmet is, gaat in de GFT-bak. De schimmel verspreidt zich vooral door water, de bodem, dieren en de mens (kleding en de snoeischaar). De sporen zitten vooral onder de blaadjes en kunnen jarenlang doorleven.

Waar komt de buxus ziekte vandaan?

De schimmel sloeg in 1995 in Engeland toe en heeft zich vanaf toen verspreid naar het vaste land. Eerst waren België, Frankrijk, Duitsland en Nederland aan de beurt; nu klaagt heel Europa erover.

De oorzaak ligt vaak in de manier waarop de struikjes zijn opgekweekt. Heeft de kweker ze dicht op elkaar gepropt en met allerlei middeltjes versneld laten groeien, dan worden het zwakke planten. Buxussen die de ruimte hebben gekregen, met de hand worden gesnoeid en waar het snoeisel niet blijft liggen, blijven sterk.

buxusziekte-buxus-schimmel

Hoe ontstaat buxusziekte?

 Infectie gebeurt via sporen van de schimmel. De sporen verspreiden zich van de ene plant naar de andere met de wind, door opspattende regen, en door aanraking met (delen van) een besmette plant  of besmet tuingereedschap, kleding enzovoort.

Hoe herken ik buxusziekte?

De schimmel Cylindrocladium buxicola herken je aan donkerbruin verkleurende blaadjes en zwarte strepen op de takken.

Volutella buxi herken je aan lichtbruin verkleurende, verdrogende blaadjes. Op de onderkant van het blad en op de twijgen zitten roze sporenhoopjes.

(Hoe) voorkom ik verspreiding?

Als je wil proberen om verspreiding van de buxusziekte te voorkomen, verwijder dan aangetaste bladeren en takken van de zieke buxus, of verwijder de hele plant. Stop hem in de GFT-bak en ontsmet alle tuingereedschap en kleding die met de zieke plant in aanraking is geweest.

Houd er rekening mee dat de schimmel meerdere seizoenen kan overleven in afgevallen blad.

Wat kan ik doen om de buxusziekte te voorkomen?

Helaas hebben we de buxusziekte nog niet in de hand. De situatie heeft er echter wel mee te maken hoe snel de schimmel optreedt. Het is dus zeker raadzaam om deze tips en adviezen te gaan toepassen.

Buxussen houden van kalk, willen geen natte voeten en moet je niet te veel verwennen. Het is een fabeltje dat ze alleen in de volle zon willen staan. Als het een poosje wat droger is, worden de blaadjes donker tot bijna blauw. Dat kan geen kwaad. Alleen als de struik in een pot staat, moet hij regelmatig water krijgen. Giet op de bodem en niet over de hele plant. Ieder jaar verpotten en nieuwe aarde geven, is ook belangrijk.

voortuin-grote-tuin-hoveniersbedrijf-omgeving-hardenberg

Bemesten van buxus

Verder moet de buxus twee keer per jaar mest hebben. Strooi in maart en juli gedroogde koe- of kippenmestkorrels onder de haag. In mei en augustus/september moet je snoeien. Een brede haag blijft van binnen nat en dat verhoogt de kans op schimmels. Als de zomer droog blijft, mag de buxus wel breed uitgroeien.

Dat snoeien doe je trouwens het beste bij donker weer, niet in de zon want anders schrikken de blaadjes die normaal geen licht krijgen. Knip je haagjes als het droog is, leg er een zeiltje onder en gooi het afval weg. Zie je toch tekenen van aantasting verschijnen? Geef dan effectieve micro-organismen (EM) in het water of strooi het op de grond. Ook met Topbuxus Health-Mix, een bladmeststof, worden goede resultaten behaald.

IMG_8066

Heeft de buxusziekte al schade aangericht in jouw tuin? Dan kun deze planten als vervanger gaan gebruiken.

Als de ziekte eenmaal in de plant zit is het eigenlijk al einde verhaal. Er zijn een aantal mooie soorten die niet gevoelig zijn voor de buxusziekte. We zullen er hieronder een aantal noemen:

  • Ilex crenata Convexa
  • Ilex crenata Dark Green
  • Taxus baccata
  • Taxus media hicksii
  • Lonicera nitida

ilex-crenata-convexa-vervanger-voor-buxus


buxusziekte-buxus-rupsBuxusrups (Alert)

Niet alleen de buxusziekte is een grote plaag in ons land. De buxusrups weet ook zijn weg te vinden en richt grote schade aan.

Buxusrups vreet door! De rupsen van de buxusmot vreten momenteel massaal de buxus op in Nederland. Je kan de buxus op de rupsen controleren en verwijderen. Daarmee wordt toename van de rupsen voorkomen in de zomer! Zo ziet de rups er uit.


Deel je ervaring(en) met ons

Als je een specifieke vraag hebt over de buxusziekte of wil je een ervaring delen? Doe dat dan gerust hieronder. We willen graag in kaart brengen hoe groot het probleem is en wat we er samen tegen kunnen doen.

Heb je een vervangende plant gebruikt die niet in deze lijst staat maar denk je dat het een aanvulling is? Deel het dan ook met ons.

Comment Section

28 reacties op “Buxusziekte | Symptomen van de buxus schimmel (Wat is de oplossing?)


Door Miek Loosveld - Maastricht op 6 augustus 2016

Ook ik heb de buxusrups in de tuin....Mijn heg zat vol met rupsen en spindraad en bruin blad...hij werd kaal en zag er vies uit....toen ontdekte ik de rupsen...heel veel....ik vond het zo vies en heb alle struikjes eruit getrokken , in zakken gedaan en naar het stort gebracht.Tijdens wandelingen met mijn hond, zie ik allemaal aangetaste buxusplanten. Zo jammer, want sommige struiken zijn zo mooi gesnoeid....Als ik de mensen buiten tref, vertel ik ze van de buxusziektes en de buxusmot. Meestal hebben de mensen het zelf nog niet gezien en schrikken van mijn verhaal. Ik zeg dat ze op internet naar deze ziekten moeten zoeken .....heb ik zelf ook gedaan. Ik ben blij dat ik alle struiken kwijt ben.


Door Peter op 15 augustus 2016

Hoi Miek,

Het is inderdaad een vervelend verschijnsel. Eeuwig zonde van alle mooie planten. Goed dat je mensen erover informeert!


Door Gerard van den Broek op 15 augustus 2016

Mag ik als ik de buxes heb verwijderd die de ziekten heeft en ik do er nieuwe grond in mag ik dan nieuwe buxes planten


Door Peter op 15 augustus 2016

Hallo Gerard,

Ik raad je aan om te kiezen voor een vervangend soort, bijvoorbeeld de Ilex crenata. Er zijn wel buxussoorten die minder gevoelig zijn voor de buxusziekte maar ik hou mijn hart vast. Op dit moment is er nog geen concrete oplossing om de ziekte te bestrijden.


Door Marga Piepers op 23 april 2017

Ook mijn buxus planten zijn aangetast door de Buxusmot. Aanvankelijk de rupsen handmatig verwijderd, maar dat werd langzamerhand een dagtaak. Spuiten heeft ook weinig effect omdat je er slechts de kleine rupsen mee doodt. Daarom met pijn in het hart 15 buxusbollen verwijderd, maar 2 30 jaar oude meters hoge tuinbonsais behouden. Dit voorjaar heb ik in een week al over de honderd rupsen verwijderd. Nu controleer ik wekelijks en hoop zo de schade zoveel mogelijk te beperken. Ter vervanging van de buxusbollen heb ik gekozen voor camelias en taxus.


Door A.E.Zube op 16 mei 2017

Ik heb gisteren de buxusrups in mijn buxushaag en een bol ontdekt Als ik alle buxusplanten eruit haal - is dan de bodem nog steeds besmet ?


Door Peter op 16 mei 2017

Hele goede vraag. De ziekte zit echt in de planten en niet in de bodem. Zorg dat je de grond zo schoon mogelijk maakt en alle bladeren en wortels verwijdert.Door Joop op 25 mei 2017

Ik heb de mot kunnen stoppen met een ecologisch middeltje. De grote rupsen hebben de koolmezen gegeten.


Door Peter op 29 mei 2017

Hallo Joop. Dat is een heel mooi bericht. Hou me even op de hoogte hoe de buxus zich in de komende maanden ontwikkelt.

Welk middel heb je gebruikt?


Door m . goutziers op 10 augustus 2017

welk middel heb je gebruikt en waar is het te koop


Door Math op 17 juni 2017

Wij hebben twee jaar geleden veel last gehad van de buxusrups, maar gelukkig met een ecologisch middel goed kunnen bestrijden. Praktisch alle plantjes zijn behouden. Wij doen wel ieder jaar preventief spuiten. Maar nu het volgende. Wij hebben de buxus net gesnoeid. Hierbij geconstateerd dat de blaadjes witte puntjes vertonen. Wat zou dat kunnen zijn? Soms ook een vorm van schimmel?


Door Peter Mecklenfeld op 19 juni 2017

Hallo Math,

Goed te horen dat jullie de rups hebben kunnen bestrijden. Echter bestaat er ook een schimmel die wat lastiger blijkt. Ik weet niet helemaal zeker of de witte puntjes ook verschijnselen zijn. Deze schimmel ontstaat vaak na broei en vertoont reacties zoals in het artikel beschreven.

Kan het ook zijn dat, wat jullie nu hebben een reactie is op het snoeien? Bijvoorbeeld dat de blaadjes wat zijn verbrand door de zon.

Tip! Als je gaat watergeven zou ik dit alleen bij de wortels doen. Laat het blad zoveel mogelijk droog om broei te voorkomen.


Door Inge van Bijlevelt op 24 juli 2017

ik ben heel benieuwd naar de naam van het eco middel. Aan de ene kant van de tuin zijn ze erg grijs en dor aan het worden, de andere kant is nog onbesmet lijkt het.


Door haeck marc op 23 juli 2017

vraagje mijn buxus is ook aangetast door de rupsen mag ik de plant afknippen tot op de aarde of moet ik de wortel ook verwijderen


Door Peter Mecklenfeld op 24 juli 2017

Het beste kun je hem met wortel en al verwijderen. Dan heb je daarna de vrije hand om nieuwe planten te kiezen.

Succes!


Door Karel op 23 juli 2017

buxusziekte


Door bijs van breda op 27 juli 2017

hallo zou het kwaad kunnen om de buxus in te spuiten met gewoone natuurazyn


Door Peter Mecklenfeld op 27 juli 2017

Ik durf het je niet te zeggen. Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Als je het doet raad ik je aan om het plaatselijk te gaan testen. Dan is (als dat het geval is) de gevolgschade beperkt.


Door Margot op 27 juli 2017

Wat een ramp, ook hier is alles aangetast met rupsen. Eerder begon ik de meest dood uitziende exemplaren te verwijderen. Had geen idee wat de oorzaak was. En nu krioelt het van de larven, rupsen en vliegen er zelfs wat motten in huis; die ik dan weer vrolijk naar buiten loosde....wist niet beter. Ben nu de strijd aangegaan met eco vloeistof om de rupsen te doden. Extra bemesten en over een paar dagen ga ik aan de slag met aaltjes die schijnen de larven op te eten. Ben benieuwd of het me gaat lukken! En anders radicaal alles er uit en nieuw beplanten.


Door Peter Mecklenfeld op 27 juli 2017

Wat vervelend Margot. Ik weet er alles van helaas. Kun je ons op de hoogte houden hoe je resultaten zijn? Ik ben erg benieuwd!

Misschien leuk om ervaringen met elkaar te gaan delen in mijn nieuwe community. Die staat sinds kort live op leden.florum.nl


Door Nannette de Waal-Lugthart op 27 juli 2017

Ja hoor hier ook alles echt alles onder de rupsen!!!!!! In Sas van Gent {Zeeland} we zijn 2 weken op vakantie geweest, komen terug en denk;"wat zien de buxusheggen, wolken en bol er slecht uit, bruine takjes, kale takjes, veel blaadjes op de grond," morgen maar eens onderzoeken dacht ik. De volgende dag zag ik meteen rupsen en had al eens iets gelezen hierover en wist het meteen!!!! Normaal doe ik zomers altijd s avonds om de 2 dagen de heggen met een harde straal bespuiten met de waterslang, ze even opfrissen, is 10 jaar lang goed gegaan en nu toch rupsen. Ik ga gewoon door met elke avond de rupsen en larven eruit te spuiten want er vallen veel rupsen uit die ik direct wegveeg en in een boterhamzakje stop, dichtknoop en in de grijze container doe, wie weet, ik ben benieuwd hoe het gaat aflopen, loopt het slecht af dan zal ik alles eruit moeten trekken, ik hou jullie op de hoogte!!!


Door Peter Mecklenfeld op 31 juli 2017

Hoi Nanette,

Zeer vervelend! Ik ben benieuwd naar je bevindingen de komende tijd. Omdat we hier niet de mogelijkheid hebben om afbeeldingen te delen heb ik een topic (bord) aangemaakt in mijn nieuwe forum. Ik zou het leuk vinden als je daar in mee gaat praten, delen en denken zodat we elkaar en anderen kunnen helpen en inspireren met goede oplossingen en tips.

https://leden.florum.nl/conversations/alles-wat-je-moet-weten-over-de-buxusziekte


Door marij zomers op 30 juli 2017

Heeft het nut om de buxus nu te snoeien ( en niet te wachten tot eind aug begin sept) zodat het bestrijden van de rupsen gemakkelijker gaat?Door Moernaut André Buggenhout België op 30 juli 2017

Tot vorig jaar mooie buxushaagjes en bollen
nu in het voorjaarrupsenplaag begonnen. gespoten met Difcor Garden. Dit gaf resultaat tot 14 dagen geleden. nu is alles aangetast. ze vreten alles in een mum van tijd op. ik vrees dat we alles moeten uitdoen en vernieuwen , maar niet meer met buxus. werk van jaren verlorenDoor Gitta Krook op 1 augustus 2017

Ook hier gaan de buxussen dood, niet door rupsen gelukkig.

Plaats een reactie


*


er