Heb je mijn boek al?

Download gratis mijn eBook met 25 ideeen voor in jouw tuin (inspiratieboek en handleiding voor het maken van tuinplannen).

Page content

article content

Tuinen, gemeenschap en gezondheid, wat hebben ze met elkaar gemeen?

Tuinen, gemeenschap en ‘gewoon’ gezond leven. 3 verschillende termen. Maar wat hebben ze met elkaar te maken? Vandaag, zondag 15 januari 2017 was de officiële start van ‘Gewoon Gezond Kloosterhaar’. Een initiatief van de Haere in samenwerking met vrijwilligers, ondernemers en verenigingen en natuurlijk de inwoners van Kloosterhaar.

Een dorpsinitiatief die ook mijn verwachtingen hebben overtroffen. Enkele maanden geleden gingen er geruchten in het rond waarbij er een nieuw project gestart ging worden over gezonder leven in Kloosterhaar.

gewoon-gezond-kloosterhaar

Gewoon Gezond Kloosterhaar

Fysiotherapie de Haere heeft als initiatiefnemer vrijwilligers uit het dorp bijeen gebracht om een concept van de grond te krijgen waarbij Kloosterhaar als gemeenschap op een leuke en creatieve manier geprikkeld wordt om gezonder te gaan leven. Of althans, op deze manier wordt hen gratis en voor niets de mogelijkheid geboden om een nieuwe weg in te slaan. Als je het mij vraagt (en ik spreek na vandaag uit ervaring) is dit een veel leukere manier om bewust gezonder te gaan leven dan de talloze boeken en programma’s over dieeten die er vandaag de dag verkrijgbaar zijn.

Dit is anders. Dit is vernieuwend.

Waar het met veel dingen begint in je hoofd is het met gezondheid exact hetzelfde als je het mij vraagt. Het begint bij bewustwording. En daarna is het de bedoeling dat je stappen gaat zetten. Een modern kookboek ligt er maar te liggen en jij bent degene die het boek open moet slaan en er actief mee aan de slag moet.

Kick off

Vandaag hebben de initiatiefnemers van Gewoon Gezond Kloosterhaar laten zien dat je als dorp, als eenheid en gemeenschap wat kunt doen aan een gezondere levensstijl. Vanmiddag om klokslag 14:00 uur is er een officiële start gemaakt met ruim 400 dorpelingen. Zelf was ik zo onder de indruk van de opkomst dat ik de complete warming up aan mij voorbij heb laten gaan… ;). Maar dat terzijde.

gewoon-gezond-kloosterhaar-start

Het is leuk om te zien dat dergelijke (toch ietwat gevoelige) onderwerpen en initiatieven mogen rekenen op zo’n fantastische opkomst. Zelf had ik daar eerlijk gezegd niet op gerekend.

Had ik dat maar geweten…

En waarom zou jij er rekening mee moeten houden Peter? Nou.. omdat, een half uur na het openingswoord en de warming up de wandeling is gestart langs bedrijven, verenigingen en mooie straten van ons dorp Kloosterhaar.

eet-minder-suiker-gezond-kloosterhaar

En je raad het al. De route liep door onze (model) tuin. En als je me een dag eerder had gevraagd hoeveel mensen ik had verwacht. Nee. Dan had ik een heel ander getal geantwoord dan 400+.

Als ik dat geweten had was ik een uur langer met de sneeuwschuiver rondgelopen. En had ik wat bloeiende planten uit een andere tijdzone over laten komen. En dan had ik zeker wat anders aangetrokken.. ;).

Gekheid natuurlijk. Het gaat om het thema en het is leuk dat de organisatie er een hele creatieve wending aan heeft gegeven. Ik denk dat ik namens alle ondernemers en verenigen mag spreken van een geslaagde middag.

Gezonde hapjes in de wintertuin

Zelf heb ik de wandeling van begin tot eind meegelopen en hebben vrijwillers bij ons onder de terrasoverkapping gezonde hapjes uitgedeeld. Leuk om mee te maken!

gezonde-hapjes-in-de-wintertuin

Maar even terug naar het uiteindelijke doel. Vandaag was de ‘kick off’ van een nieuwe periode in ons dorp. Al weken zijn er mensen uit ons dorp bezig om sportieve initiatieven op te richten. Binnenkort starten er diverse hardloopgroepen en komt er voor het eerst in de geschiedenis van Kloosterhaar een wandelvierdaagse. Als de opkomst net zo groot is als vanmiddag dan denk ik dat er de komende weken een aantal pagina’s in de toren komen te staan met vacatures voor verkeersregelaar en parkeerwachter.

En voor als je nieuwsgierig bent? Zo ziet het er in de zomer uit:

moderne-tuin-in-de-zomer

Sportief succes verzekerd

Ik denk zelf dat het concept gaat aanslaan. En mijn vermoeden werd vandaag bevestigd door de grote opkomst. In plaats van dat je in je eentje aan een gezonde levensstijl gaat werken kan dat nu met dorpsgenoten in een leuke, gezellige en motiverende sfeer. Voor mij persoonlijk gaat zoiets werken. Want ik schreeuw al jaren dat ik ga hardlopen. Maar ik kan je verzekeren dat de streepjescode onderaan mijn hardloopschoenen (die ik 3 jaar geleden heb aangeschaft) nog duidelijk zichtbaar zijn.

Al moet ik zeggen dat ik best sportief ben. Want, ik kijk IEDERE week voetbal (op de winterstop na dan)! Daar kan het dus niet aan liggen.

Via deze weg wil ik de hele organisatie, vrijwilligers, ondernemers en verenigingen bedanken voor een geslaagde middag en leuke reacties over onze tuin. En dat terwijl het nu winter is.

Comment Section

4 reacties op “Tuinen, gemeenschap en gezondheid, wat hebben ze met elkaar gemeen?


Door jozé op 15 januari 2017

Mooi gesproken ,Peter. Ik zei nog voor de gein: We gaan nu ook naar de tuin((en) van “Meckelenveld” En ja hoor ,wat leuk.Toch altijd wel benieuwd/nieuwsgierig, hoe t bij jullie achter het huis is. Zag er goed uit, vooral die mooie over kapping. Wie zou die ook niet willen. 😊 En het liefs nog met sauna en wirlpool😅. Bedankt dat we een kijkje mochten nemen..groet.. Jozé Schröder


Door Roelie Waanders op 16 januari 2017

Wat leuk geschreven! En wat leuk dat iedereen een kijkje mocht bij jou in de achtertuin!


Door buxusstek op 8 februari 2017

Leuk dat jullie je tuin openstellen! Hoe was het? En wat vonden ze ervan?


Door Peter Mecklenfeld op 8 februari 2017

Bedankt voor het compliment. Het was erg leuk en de reacties waren goed. Zelfs met een laag sneeuw in de tuin kregen we positieve reacties over de wintergroene beplantingen in de tuin en mooie boomvormen.

Plaats een reactie


*