Keramische tegels leggen in de tuin? (2 manieren + tips)
12 juni 2015 
8 min. leestijd

Keramische tegels leggen in de tuin? (2 manieren + tips)

Eén van de grootste opkomende trends in Nederland zijn keramische tegels in de tuin. Keramische tegels leggen wordt steeds meer gedaan omdat keramiek enorm veel voordelen heeft ten opzichte van bijvoorbeeld betonproducten en natuursteen. De komende jaren wordt verwacht dat de keuze voor keramiek nog sterker gaat toenemen. Dit zien we nu al terug in het stijgende aantal fabrikanten en leveranciers.

keramische tegels leggen
In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen voor het leggen van keramische tegels in jouw tuin:

Wat zijn de voordelen van keramische tegels leggen in je tuin?

Hieronder zal ik de belangrijkste voordelen van keramische tegels met je delen:

  • De tegels zijn kleurvast
  • Keramische buitentegels krassen niet en zijn slijtvast
  • Door verfijnde technieken zijn tegels maatvast
  • De tegels zijn 97% waterafstotend waardoor er nagenoeg geen vocht doorheen trekt
  • Tegels worden nagenoeg niet glad door een verfijnde sliplaag
  • De tegels zijn vorstbestendig
  • Er trekken geen vlekken in keramische tegels
  • Geen groene aanslag
  • Makkelijk schoon te maken
  • Licht van gewicht (2 cm dik)
  • Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen waardoor exclusief design mogelijk is
  • Je hebt de mogelijkheid om binnen en buiten dezelfde tegel te gaan gebruiken

Welke tegel moet ik nu gaan kiezen?

We zien dat het aanbod in keramische buitentegels snel toeneemt. Hierdoor wordt het voor de consument (en ook voor de aanbieder) niet makkelijker gemaakt. Welke keuze moet je nu eigenlijk gaan maken? De verschillen in uitstraling zijn zo klein dat je het met het blote oog bijna niet ziet, terwijl de prijzen sterk variëren tussen 39,00 en soms wel 100+ euro per vierkante meter.

De grote merken die via Nederlandse import verkrijgbaar zijn, komen vaak uit uit China of Italië. Let bij de keuze vooral op de maatvastheid van de tegel en vraag om aantoonbare referenties. Vraag je bij keramiek altijd af wat je krijgt voor de aangeboden prijs en win informatie in bij de specialist. Ik zal je hieronder een lijstje meegeven met merken die betrouwbaar zijn en waar je gegarandeerd kwaliteitsproducten geleverd krijgt. Wij maken al enkele jaren gebruik van deze merken en geven je deze tips uit eigen ervaring.

  • Tagina
  • Kronos
  • Mirage
  • Basaltina
  • Ardesia
  • Robusto
  • Percorsi
  • Marne
  • Duostone (vt wonen)

Twijfel je over de juiste keuze? Keramische tegels kies je voor de lange termijn. Zorg er dus voor dat je goed en onafhankelijk wordt geadviseerd. Ik kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en je rondleiden in de showtuin waar alle bovengenoemde merken worden gepresenteerd in modeltuinen.

Oké, je hebt de keuze gemaakt voor keramiek en gaat ervan uit dat je een investering hebt gedaan waar je jarenlang plezier van gaat beleven. Blijf nog even hangen en zorg dat je de rest van de informatie in dit bericht ook gaat lezen want alles valt en staat met hetgeen je hieronder gaat lezen!

Eerst meer inspiratie opdoen voordat je keramische tegels kiest voor je tuin? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën die je ook kunt toepassen op je eigen tuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeen

Hoe kun je het beste keramische tegels leggen in je tuin?

Niet alleen de tegels moeten duurzaam zijn maar alles valt en staat met de manier van verwerken. Als je hebt gekozen voor keramische tegels dan is kennis en vakmanschap een absolute eis. Het is belangrijk om goed te werk te gaan zodat de tegels langdurig stabiel blijven en niet opvriezen van de ondergrond. Uit ervaring merk ik dat er (nog veel te veel) veel gevallen zijn waar tegels verkeerd worden aangebracht. Op het eerste oog merk je geen problemen en zul je als consument tevreden zijn.

Maar hoe ziet het terras eruit als we in Nederland winter krijgen (ja, winters in Nederland zijn nog steeds mogelijk)?. Zelfs in Nederland blijven we kans houden op winters weer met (strenge) vorst. Bereid het terras voor op deze omstandigheden en zorg ervoor dat jij niet de fout begaat die velen begaan. Laat je daarom adviseren door een échte vakman!

Er zijn 2 manieren om keramiek te verwerken in de tuin, namelijk:
1. Keramische tegels leggen op een losse ondergrond
2. Keramische tegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond

De keuze voor deze twee opties maak je op basis van de ondergrond waarop jouw tuin zich bevindt. Woon je op een stabiele ondergrond en zijn er weinig tot geen gevallen bekend dat tegels ernstig verzakken, dan is optie 2 een goede keuze. Maar woon je op een plek (bijvoorbeeld Flevoland en Noord-Holland) waar complete tuinen massaal verzakken, dan raad ik je aan om te kiezen voor optie 1. Het grootste voordeel wat je dan hebt ten opzichte van optie twee, is dat je gemakkelijk het terras kunt gaan ophogen.

Een andere reden waarop je de keuze maakt is door te letten op de waterdoorlatendheid van de grond. Loopt het water in jouw tuin slecht weg? Kies dan altijd voor optie 2.


Keramische tegels leggen op een losse ondergrond (manier 1)

Hieronder ga ik je in een aantal stappen uitleggen hoe je keramische buitentegels kunt leggen wanneer je dit op een losse ondergrond wilt doen.

Stap 1: Start uitsluitend op een goed water doorlatende ondergrond

Wij adviseren een laag van minimaal 20 cm vulzand. Breng deze laag aan en verdicht hem in lagen van 10 cm met een trilplaat.

Stap 2: Vliesdoek

Breng een stabilisatie vliesdoek aan van minimaal 120 gram per vierkante centimeter (geen antiworteldoek!).

Stap 3: Breng een toplaag aan van StabiCare

Breng nu een laag van minimaal 8 cm StabiCare aan. Tril dit goed af tot een goed compact en stabiel geheel op de juiste werkhoogte. StabiCare aanleg bij keramieke tegels
Hark de toplaag licht open of strooi een los laagje StabiCare over de de afgetrilde laag.

Wat is StabiCare?

StabiCare is een goed waterdoorlatende en zeer stabiele onderbouw die kan worden toegepast als ondergrond voor keramische buitentegels. Het is het enige lichte ophoogmateriaal in zijn klasse met een groen label en het meest milieuvriendelijke lichte ophoogmateriaal op de markt omdat het materiaal zonder energieverbruik word geproduceerd. Door het toepassen van StabiCare wordt duurzaam bouwen met respect voor mens en milieu gestimuleerd.

Door het relatief geringe gewicht van 900 kg/m3 en de goede drainerende werking is StabiCare een ideaal product voor toepassingen waar het gewicht en de waterdoorlaatbaarheid van belang zijn.

Stap 4: Vastkloppen van de tegels

Klop vervolgens de tegels ion de losse laag van StabiCare tot dat deze direct 100% stabiel is. Besteed extra aandacht aan het leggen van tegels en gebruik voegkruisjes om strakke lijnen te kunnen leggen.

stabicare-aanleg-keramiektegels-tuinaanleg

Stap 5: Voegen van de tegels

Bij deze manier van verwerken is het belangrijk dat je kiest voor een waterdoorlatende (drainerende) voeg. Zorg voor het voegen dat de voegkruisjes verwijderd zijn en dat de tegels en de voegen schoon zijn van zand en andere rotzooi. Hieronder een lijst van voegmaterialen die je zou kunnen gebruiken:

  • GatorSand XP van Gard & Gare
  • EuroStone polymeer voegzand van Gard & Gare
  • Varistone MS
  • Varistone Z
  • Varistone ZZ
  • Varistone LM aqua

Laat het terras minimaal 24 uur uitharden voordat je het gaat gebruiken.

Stap 6: Reinigen van het terras

Na het voegen ga je het terras reinigen om alle resten van de tegels te verwijderen. Het voordeel van keramiek is dat het zich makkelijk laat schoonmaken en dat het vuil niet in de tegel trekt. Als je bijvoorbeeld vet of rode wijn morst? Maak je dan geen zorgen! Als je het tijdig opruimt zul je geen vlekken zien.

Stap 7: Aanleggen van hemelwaterafvoer systeem

Het meeste water zal via het terras terechtkomen op het laagste punt in de tuin. Zorg er altijd voor dat je een systeem hebt waar het hemelwater kan worden afgevoerd. Lees hier meer over systemen voor hemelwaterafvoer.


Keramische tegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond (manier 2)

Bij deze manier van verwerken is het belangrijk dat het water afgevoerd wordt over het terras. Het losvriezen van tegels kan optreden zodra er zich vocht onder de tegel bevindt. Als dit vocht bevriest, zet het uit en daardoor zal de tegel losvriezen van de ondergrond. Daarom is het heel belangrijk de keramische tegels op een gestabiliseerde (waterdoorlatende) ondergrond te verlijmen. Er kan zich dan geen vocht onder de tegels verzamelen.

Met onderstaande tips leggen we je uit hoe je gaat voorkomen dat tegels gaan opvriezen en los gaan zitten.

Stap 1: Zorg voor een stabiele ondergrond en goede fundering

Afhankelijk van de ondergrond waarop je tuin zich bevind ga je onderzoeken welke fundering en onder verharding je moet gaan toepassen. Dit kan variëren van een drainerende puinlaag, vulzand of Gralux.

Stap 2: Drainagemortel

Als de ondergrond erin ligt starten we met het aanmaken van de drainagemortel. Deze wordt samengesteld uit fijne split 2-6mm en een stabilisatiemortel en bindmiddel.

Stap 3: Verwerken van de drainagemortel

Het drainagemortel komt bovenop de fundering/ondergrond. Afhankelijk van de grootte van het terras adviseren wij een laag van 5-8 cm. Zorg er altijd voor dat er voldoende afschot in terras zit om ervoor te zorgen dat het water makkelijk wel kan lopen. Wij adviseren om er voor kiezen om het water op te vangen en daarna af te voeren via een draingoot/lijn.

Let op! Je kunt alleen keramische tegels verlijmen op drainagemortel als het nog niet is uitgehard. Werk dus efficiënt en zorgvuldig!

Stap 4: Lijmen en plakken van de keramische tegels

Breng met een lijmkam een flexibele hechtmortel aan op de onderzijde van de keramische tegels. Klop ze daarna lichtjes in, op de drainagemortel. Denk eraan dat je de tegels alleen kunt verlijmen op een drainagemortel die niet is uitgehard. Breng daarom niet teveel drainagemortel ineens aan.

Stap 5: Invoegen van de keramische tegels

Als de tegels gelegd zijn laat je het minimaal één dag drogen en zorg je ervoor dat er niemand op de tegels komt. De volgende stap is het invoegen van de tegels. Hiervoor zijn diverse kleuren beschikbaar en is het erg belangrijk dat je kiest voor het beste voegmiddel voor de situatie in jouw tuin. Laat je daarom goed adviseren welk voegmiddel je het best kan gaan gebruiken in jouw situatie.

Met deze manier van verwerken kun je zowel een waterdoorlatende als een waterafstotende voeg gaan gebruiken. Belangrijk is dat wanneer er toch water door de voeg komt het kan wegzakken in de ondergrond.

  • GatorSand XP van Gard & Gare
  • EuroStone polymeer voegzand van Gard & Gare
  • Varistone MS
  • Varistone Z
  • Varistone ZZ
  • Varistone MC
  • Varistone ZC
  • Ardex

Laat het terras minimaal 24 uur uitharden voordat je het gaat gebruiken.

Stap 6: Reinigen van het terras

Na het voegen ga je het terras reinigen om alle resten van de tegels te verwijderen. Het voordeel van keramiek is dat het zich makkelijk laat schoonmaken en dat het vuil niet in de tegel trekt. Als je bijvoorbeeld vet of rode wijn morst? Maak je dan geen zorgen! Als je het tijdig opruimt zul je geen vlekken zien.

Stap 7: Aanleggen van hemelwaterafvoer systeem

Het meeste water zal via het terras terechtkomen op het laagste punt in de tuin. Zorg er altijd voor dat je een systeem hebt waar het hemelwater kan worden afgevoerd. Lees hier meer over systemen voor hemelwaterafvoer.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Williamkic
Door

Williamkic

op 17 Jun 2015

Thanks designed for sharing such a good thinking, post is nice, thats why i have read it entirely Legendario.

vermaat
Door

vermaat

op 27 Jul 2016

gdm vraagje ik heb een betonnen gladde vloer [beton tegels] en ik wil er 33 vierkante meter over heen gelegd willen hebben wat kost mij dan het geheel met een donkere keramische tegel

Twan Keltjens
Door

Twan Keltjens

op 03 Aug 2016

Twee maanden geleden hebben ze bij ons keramische tegels gelegd en nu liggen er al een paar tegels los is dit normaal ?

Peter
Door

Peter

op 04 Aug 2016

Het is sowieso niet de bedoeling dat tegels los gaan zitten. Welke ondergrond, voeg en kantopsluiting is er gebruikt?Devrealiteit blijft helaas wel dat het niet altijd voorkomen kan worden door diverse invloeden. Daarom adviseren wij onze klanten altijd en maken we ze attent op de risico's.

Ellen Schokker
Door

Ellen Schokker

op 07 Nov 2016

Twee maanden geleden hebben wij de stone wood houtlook (Keramische tegel) neergelegd. Ons ondergrond is beton en de tegels staan op voetjes. Het ziet er heel mooi uit maar ons probleem is er blijft nu plasjes water op de tegels liggen als het geregend heeft,hoe kunnen wij dit probleem verhelpen?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 07 Nov 2016

Hallo Ellen,Zou je deze vraag ook kunnen stellen in onze Community? Daar heb je ook de mogelijkheid om foto's te plaatsen. Dan wordt het voor ons iets makkelijker om vragen te kunnen beantwoorden.Je kunt volledig kosteloos meedoen en wij en anderen helpen je er graag. Hierbij de rechtstreekse link naar het bord over keramische tegels:http://tuinflorum.nl/boards/keramische-tegels

W Claessens
Door

W Claessens

op 16 Jul 2017

Kan keramische tegeks leggen in los Maas zand??

Christiaan
Door

Christiaan

op 01 Jan 2018

Is gestabiliseerde ondergrond ook nodig wanneer keramische tegels onder een overkapping worden gelegd en het een oppervlakte van 2,5 bij 2,5 meter (ongeveer) zal hebben?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 04 Jan 2018

Het is afhankelijk van de ondergrond. Hoe steviger en stabieler de basis hoe beter de tegels blijven liggen. Als je een stabiele ondergrond hebt kun je onder de overkapping al met een zak cement stabiliseren. Dit meng je door het vulzand.

Christiaan
Door

Christiaan

op 25 Jan 2018

bedankt voor uw reactie.

S. kerkhof
Door

S. kerkhof

op 10 Apr 2018

De site lijkt niet te werken dus even via deze manier. We hebben betongranulaat en een cement deklaag van 10 cm en een voeg van zand cement voor onze keramische tegels. Helaas zijn sommige tegels hol waardoor er vocht onder komt. De voeg laat op sommige plekken los en hoektegels tegen het huis zijn gescheurd. We gaan de voegen verwijderen. Welk nieuw voegmiddel kunnen we het beste kopen? We zagen ergens Techniek Polymeerzand DR+ dat blijft flexibel en zacht als het nat is een wordt hard als het droog is

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 11 Apr 2018

Ik denk dat enkel de voegen vervangen geen optie is. Als er vocht onder is getrokken zal dit een terugkerend probleem zijn. Ik raad jullie aan om de tegels er af te halen, de ondergrond te inspecteren (moet 100% droog zijn). Begin opnieuw met een 2 componenten lijm waarmee je de tegels verlijmd. Voegen doe je met een water afstotende voeg. Om scheuren tegen te gaan is het verstandig om een kit voeg over de lengte en breedte mee te nemen. Ook langs de gevel zou ik de voegen kitten om de werking op te vangen.

S. kerkhof
Door

S. kerkhof

op 10 Apr 2018

Techniseal Polymeerzand DR+

Anna
Door

Anna

op 17 Apr 2018

Wij hebben keramische tegels in tuin ( vt wonen duostone, gaskeramiek op serafoam). Ik onderhoud ze met water en groene zeep... maar ze worden steeds vuiler en mogelijk vetter.. wat moet ik doen om ze weer mooi te krijgen zonder ze te beschadigen? Alvast veel dank. Mvg,

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 18 Apr 2018

Goedemorgen Anna, Ik zou de tegels een keer reinigen met een sterker middel. Je hebt bij de bouwmarkt genoeg keuze (van bijvoorbeeld HG). Let op dat, als je dit gaat toepassen het afvalwater NIET in de beplanting en het gazon terechtkomt. Het zijn namelijk geen biologische middelen.

leander
Door

leander

op 19 Jul 2018

We gaan ons huidige terras vervangen, en zouden dit zelf willen doen. Er ligt een fundering van beton waar volgens de verkoper een chappe op moet komen (zou 7cm dik zijn). De tegel zelf is een keramische tegel van 1cm. Waar moeten we zeker rekening mee houden? Moet er iets speciaal gebeuren met de chappe? Welke lijm moeten we gebruiken? Welk voegsel? Alvast bedankt! Mvg

Vincent
Door

Vincent

op 09 Aug 2018

Heb zelf ook keramische tegels laten leggen in mijn tuin. We hebben gekozen om de stenen de leggen op een losse ondergrond. Wel hebben we wat extra ophoogzand gebruikt om de ondergrond gelijkmatiger te maken.

Richard Jagerman
Door

Richard Jagerman

op 13 Aug 2018

Na het voegen van onze keramische terrastegels heeft het veel te lang geduurd voordat de cement sluier van het voegen is verwijderd. Nu zijn er witte vegerige vlekken te zien. Ik be op zoek naar een professioneel advies om de tegels alsnog te reinigen. Bestaat hiervoor een speciaal middel en/of speciale apparatuur? Bedankt vast voor de reactie.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 13 Aug 2018

Heb je het al geprobeerd met HG cementsluier verwijderaar? Er is ook een vergelijkbaar middel van CT green. Dit zou moeten voldoen in combinatie met schrobben met een harde bezem.

Richard Jagerman
Door

Richard Jagerman

op 14 Aug 2018

Zeer bedankt voor de reactie; we gaan het direkt proberen.

Kiki
Door

Kiki

op 26 Apr 2019

Is dit inmiddels opgelost, ? Ik heb hier de vertegenwoordiger gehad die zei Moeller 159, dus op knieën hele terras geschrobt, als weer goed droog is, weer die sluier,

pim
Door

pim

op 19 Dec 2018

Dankjewel voor dit artikel over keramische tegels. Ik kan me goed voorstellen dat de vraag naar keramische tegels toeneemt. Men houdt van slijtvaste producten. Bovendien is het onderhoud ook erg prettig.

Caroline de Wolf
Door

Caroline de Wolf

op 15 Apr 2019

het is zeker heel belangrijk om het door een erkende tegellegger te laten leggen. ik heb een erkende man van tuincentrum mijn tegels laten leggen en ben niet tevreden. Het tuincentrum is failliet dus kan ik verder geen verhaal halen.laat je dus goed voorlichten.

Kiki
Door

Kiki

op 26 Apr 2019

Makkelijk schoon te maken, ??, is er groot drama, dure keramische tegels, zijn verkeerd gelegd, maar de leverancier van de tegels heeft ook al het benodigde materiaal geleverd, maar er blijft een sluier op tegels, is een grote ergenis, en 3000 euro armer, vraag me af of het Chinezen zijn

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 26 Jun 2019

Ik vind dit ook een erg leuke trend. Die mooie grote tegels maken een tuin veel ruimtelijker. Mijn zus heeft ze laatst ook gelegd en het resultaat mag er zijn. Ik ga volgende week ook naar de tegelhandel om zelf tegels uit te zoeken.

Anne
Door

Anne

op 20 Jul 2019

Keramische tegels zijn een drama; ik dacht gemakkelijk in onderhoud en schoon te maken. Wat een ellende. Ondanks dat ik mer water reinig en alle voorschriften in acht neem zie je er álles op. Iedere drup die valt gelijk boenen met keukenpapier. In de winter of als het regent: ellende. Als er iets gemorst wordt moet je er als de kippen bij zijn, keukenpapier en met water goed afnemen anders blijf je het zien. Kortom, geen keramische tegels leggen in keuken, bijkeuken of badkamer want je poetst en dweilt je een ongeluk! Nooit weer voor mij.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!