Modern Hoveniersbedrijf met ‘boerenverstand’
arrow_drop_up arrow_drop_down

Modern Hoveniersbedrijf met ‘boerenverstand’

Vaak wordt ons de vraag gesteld: ‘Wat zijn jullie precies voor een hoveniersbedrijf’? Wat zijn nu onze expertises en wat maakt ons nu onderscheidend ten opzichte van collega’s?

Nou, dat zullen we duidelijk proberen te maken in dit artikel.

Modern Hoveniersbedrijf

Sinds de dag dat Peter Mecklenfeld is gestart met zijn hoveniersbedrijf werd er gewerkt volgens een visie. De tuinen van Mecklenfeld kunnen kunnen omschreven worden als moderne tuinen en hebben onder andere de volgende kenmerken:

 • Eenvoudige, strakke vormgeving (ronde vormen kunnen ook strak zijn)
 • Gezonde verhouding tussen verharding, bouwkundige elementen en groen
 • Afwisselende borders (organisch in combinatie met strakke blokken)
 • Rust en eenheid (minder = meer)
 • Praktisch en sfeervol (het moet gezellig zijn)
 • Onderhoudsarm

groot-terras-grote-achtertuin-tuinaanleg

We maken bij Mecklenfeld tuinen gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen. Maar we kiezen deze bewust uit aan de hand van een budget. Wij hebben de overtuiging dat niet het duurste materiaal altijd het best tot zijn recht komt.

‘Met onze manier van tuinontwerpen weet ik zeker dat ik jullie kan overtuigen met een ander, voordeliger product die aan jullie wensen voldoen – Peter Mecklenfeld

Welke materialen ga je gebruiken?

De keuze van materialen is maar een klein onderdeel van het het tuinontwerp proces. Maar het maakt een groot verschil als je gaat kijken naar het totale plaatje. Het gaat er niet om wat een tegel kost per vierkante meter. Maar het is onze uitdaging om jullie droomtuin te realiseren binnen een realistisch budget.

Het gaat erom dat het ontwerp wordt afgestemd op jullie woning, interieur en tuinwensen. Als je met de tuin aan de slag gaat dan wil je dat wij ‘er iets super moois van gaan maken’. En dan wil je onafhankelijk geadviseerd worden. Daarom hebben wij een selectie gemaakt uit het mega aanbod in sierbestrating.

De materialen die wij in onze moderne tuinen gebruiken hebben zich al jarenlang bewezen. Als we je bijvoorbeeld een tegel laten zien dan kennen we de voor- en nadelen ervan. En we weten hoe deze er over 5 jaar uit gaat zien. Op die manier willen we je graag goed adviseren zodat je veel bewuster gaat kiezen voor materialen. We willen voorkomen dat je ‘impulsieve aankopen’ gaat doen en dat je alleen maar iets aanschaft op basis van de eerste indruk.

groot-terras-van-schellevis-tegels-grote-achtertuin-tuinontwerp

Hoveniersbedrijf met boerenverstand

Het maken van tuinplannen is het begin. Daar maken we absoluut het verschil en leggen we de basis voor het eindresultaat.

Maar dan…

Dan is het zaak om het tuinontwerp te gaan uitzetten en om er een toptuin van te maken. En dat is een complexe ingreep.

De moderne tuinen van tegenwoordig zijn prachtige ruimtes voorzien van bijvoorbeeld een:

 • Groot terras
 • Terrasoverkapping
 • Pergola
 • Tuinschuur
 • Vijver
 • Zwembad of zwemvijver
 • Waterval
 • Tuinmuur

Dit zijn zomaar wat voorbeelden van bouwkundige elementen die voorkomen in de moderne tuin. En als hovenier wordt er van ons verwacht dat we dit allemaal kunnen realiseren.

reinhout-houten-terrasoverkapping

En dit is een van de punten waarop wij ons kunnen onderscheiden.

De moderne hovenier is een ‘alleskunner’. Althans, dat is wat er verwacht wordt als je kijkt naar de elementen die er gebouwd moeten worden.

Onze visie hierop ligt wat anders.

Wij vinden niet dat een hovenier alles moet kunnen. Bij Mecklenfeld werken we met specialisten en heeft iedereen zijn eigen kwaliteit en expertise.

Wij werken met collega’s die ieder gespecialiseerd is in hun eigen vakgebied. Bij Mecklenfeld tuinen werken hoveniers die goed zijn in:

Grondwerk in de tuin

Zei kunnen als geen ander overweg met machines en hebben de kennis en inzicht van ondergronden. In deze fase leggen we de fundering van de tuin aan. Hier zit het grote verschil in de levensduur van een tuin.

IMG_8472

Als de fundering goed, en op de juiste manier wordt aangelegd dan kan een moderne tuin met gemak 15 jaar meegaan. Uiteraard moet er dan wel regelmatig en vakkundig onderhoud worden gepleegd.

Het is niet voor niets dan eenderde van de investering in een tuin onder de grond zit. Dus in de fundering. Dat werkt precies hetzelfde als bij het bouwen van een huis.

Hier zit ook eenderde van de kosten onder de grond.

Stel je maar eens voor dat onder jullie woning geen goede fundering zit. Wat denk je wat er dan gaat gebeuren?

Uitzetten van het tuinontwerp in de tuin

Het uitzetten van een tuin vereist kennis, inzicht en precisie. Hiervoor ben je niet alleen goede (en kostbare) meetinstrumenten en gereedschappen nodig maar ben je kennis en inzicht nodig om alles precies te kunnen uitzetten.

Als je in deze fase fouten maakt dan zijn de problemen vaak niet te overzien. Dan kan het zijn dat je het reeds gemaakte werk weer kunt afbreken of, als je besluit om door te gaan en concessies te doen dan krijg je nooit het resultaat wat je vooraf voor ogen had. En om het dan maar niet te hebben over de extra kosten….

Bouwkundige elementen

Onder bouwkundige elementen verstaan we het lijstje wat ik net heb genoemd. Het wil niet zeggen dat we altijd in deze volgorde werken maar het is vaak het meest logisch om eerst de fundering van een bouwkundig element. Daar kunnen de bestratingen dan tegenaan gelegd worden.

4

Voor deze bouwkundige werken hebben we vakmannen ons team met ervaring in de bouw. Ze beschikken over kennis en inzicht maar vooral het vakmanschap en de ervaring zorgen ervoor dat we kwaliteit kunnen leveren.

Begrijp me niet verkeerd. De betere hoveniers kunnen ook prima bouwkundige elementen aanleggen. Maar wij hebben bewust gekozen voor expertise om zo efficiënt mogelijk te werken.

Aanleggen van terrassen en bestratingen

Over het aanleggen van sierbestrating ontstaan er nog wel eens discussies. In de wegenbouw wordt er meerstal gerekend in vierkante meters. Maar de betere hoveniersbedrijven rekenen niet in aantallen, maar in de tijd die nodig is om vakmanschap te leveren.

aanleggen-sierbestrating-terras-aanleggen

Er bestaat een werelds verschil tussen het aanleggen van sierbestrating en het afleveren van een secuur stukje vakwerk.

‘Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten’.

Nu we boven de grond aan het werk zijn wordt al het werk blootgesteld aan het oog. En als je iets uitbesteed mag er verwacht worden dat je kwaliteit krijgt waarvoor je betaald.

Onze hoveniers voor het aanleggen van terrassen en sierbestrating denken samen met de tuinontwerper mee over de beste manier van verwerken. Daarmee bedoelen we dat er nagedacht wordt over in welke hoek we het best kunnen beginnen om zo min mogelijk zaagverlies te creëren.

Zaagverlies is niet alleen zonde van het geld maar beïnvloed ook het eindresultaat.

Onze vakmensen hebben een systeem ontwikkeld waarin we bestrating aanleggen wat er over een aantal jaren nog steeds mooi in ligt.

Wij vinden het mooi om het lijnenspel van bijvoorbeeld tegels door te trekken van binnen naar buiten. Onze organisatie werkt precies hetzelfde. Binnen (tuinontwerpers en werkvoorbereiding) denkt mee met buiten (hoveniers). Deze processen hebben we op elkaar afgestemd om zo efficiënt en effectief mogelijk te werken.

moderne-voortuin-kleine-tuin-lavendel

Het gaat om het eindresultaat en om een topkwaliteit tuin. Het aanleggen van sierbestrating speelt hier een grote rol in.

Als de bestrating erin ligt, is het dan klaar?

Zeker niet! Een daaropvolgende stap is het aanbrengen van kantopsluitingen en voegen van bestratingen.

De tuinen van Mecklenfeld worden ontworpen en aangelegd om er minimaal onderhoud aan te hoeven plegen. Daarom kiezen we er bewust voor om voegmiddelen te gebruiken zodat er geen onkruiden van onderuit kunnen groeien. Daarbij is het ook nog eens mooi om tegels en sierbestrating te gaan voegen.

‘Het onkruid kan dan nu niet meer van onderuit groeien, maar nog steeds van boven komen. Zorg ervoor dat je de bestrating minimaal eens per 2 weken veegt of blaast. Dan voorkom je dit ook weer :)’.

Het aanleggen van een gazon

‘Het gras bij de buren is altijd groener…’

Is dat een term die voor jullie herkenbaar is? Een mooi antwoord van een hovenier zou kunnen zijn:

‘Is het gras bij de buren groener? Dan zorgen ze er misschien wel beter voor….’

Eerder in dit bericht schreven we al over het belang van de fundering in (onder) de tuin. De fundering van bouwkundige elementen en bestrating zijn vrij logisch. Maar hoe zit het met de fundering van het gazon en de beplanting?

strakke-tuin-tuinaanleg-neuenhaus-garten-betrieb-mecklenfeld

Hier hebben we weer een punt waarop we ons kunnen onderscheiden.

De fundering voor levende materialen (beplantingen en gazon) is allesbepalend voor het resultaat. Je kunt naar een kweker gaan waar ze de beste graszoden of graszaden verkopen maar als de ondergrond niet in orde is zul je al snel spijt krijgen van je aankopen.

De ondergrond is het geheim van een groen gazon en gezonde bomen, heesters en planten.

Ons Hoveniersbedrijf maakt gebruik van een techniek waarbij we exact in kaart brengen wat de ondergrond in jullie tuin tekort komt om het gras en de planten in optimale conditie te krijgen (en te houden).

Het heeft geen enkele zin om ‘zomaar wat meststoffen te gaan gebruiken’ als je niet weet wat het eindresultaat moet zijn.

Ik vergelijk het altijd met het slikken van vitaminepillen. Als je geen idee hebt welke vitamines je lichaam tekort komt, wat heeft het dan voor zin om vitaminepillen te slikken? Zonde van je geld toch?

Oké, voor de critici en voedingsdeskundigen onder ons. Op deze uitspraak kun je natuurlijk van alles op en aan te merken hebben maar ik hoop dat je begrijpt wat ik er mee bedoel. En dat is waar het om gaat.

hoe-moet-ik-mijn-hydrangea-arborescens-annabelle-snoeien

Wij vinden het belangrijk dat er gewerkt wordt op de juiste manier. Volgens een werkende methode. En dat is wat we de laatste jaren hebben bewezen.

Sinds dat wij werken met deze methode zien we hele grote verschillen. Het gras is veel groener en de beplantingen doen het veel beter.

Het beplantingsplan

Weer een onderdeel waarop wij van Mecklenfeld tuinen ons kunnen onderscheiden. Hoe goed de tuin ook is aangelegd met welke materialen dan ook. Het groene geraamte bepaald uiteindelijk de sfeer van de tuin.

Als je onze tuinen bekijkt dan zie je ook dat bomen, heesters en planten het verschil maken. Ik heb hierover ook een artikel geschreven waarin ik het verschil uitleg tussen ‘zitten op het terras of in de tuin’?

Het lijkt hetzelfde, maar het verschil is groots!

9

Onze beplantingsplannen kenmerken de moderne tuin. Wij richten borders in aan de hand van een aantal peilers:

 • Onderhoudsarm (jazeker, dat kan met groen!)
 • Wintergroene basis
 • Wisselende bloeitijden
 • Mooie kleuren en combinaties
 • Hoogteverschillen
 • Rust en eenheid (grote groepen)
 • Bodemverbetering

Een mooie lijst met uitgangspunten waarbij je een klein beetje een idee krijgt van hoe wij over beplantingen nadenken. Maar 1 van deze peilers wil ik graag even toelichten. Want daar ga je waarschijnlijk anders door denken…

Hoogteverschillen in de tuin

Wat ga je doen als je met de tuin aan de slag wilt? Vaak ga je op internet of in bladen kijken naar mooie plaatjes. En dat is heel goed! Want met het opdoen van inspiratie krijg je ideeën. En daar kun je mee vooruit.

Zie je wel eens plaatjes waarop tuinen staan afgebeeld met grote gemetselde of verlijmde bloembakken?

Ik kom vaak met mensen in gesprek en als ik ze vraag om te laten zien wat ze mooi vinden dan krijg ik dat soort plaatjes te zien.

Er is dan altijd 1 kritische vraag die ik daarbij stel. En deze stel ik nu ook aan jullie:

‘Wat vinden jullie nu mooi aan dit plaatje? Zijn dat nu die bloembakken gemaakt van stenen? Of het hoogteverschil in de tuin?’

In de meeste gevallen is het hoogteverschil wat mensen mooi vinden. En dat is naar mijn idee ook wat het is. Persoonlijk vind ik het veel mooier om hoogte te maken met mooie planten dan eindeloos te gaan werken met versteende bloembakken.

houten-pergola-van-lariks-douglas-hout-in-moderne-tuin

Die verstoren in mijn ontwerpen de rust en verleggen de focus van groen naar steen. En dat is absoluut niet wat ik wil. Ik zie teveel tuinen waarbij ik het gevoel krijg dat ik in de Bijlmer ben beland….

(Niets mis met de Bijlmer hoor. Maar ook hier begrijp je mijn standpunt vast 😉 ).

En zo zijn er nog meer voorbeelden waarbij ik keuzes maak en je graag adviseer. Want wat maakt het nu aantrekkelijker? Dure bloembakken maken die je budget opvreten? Of geld overhouden waardoor je wellicht ruimte hebt voor tuinverlichting?

Het gaat weer om het totaalplaatje!

Bij Mecklenfeld tuinen hebben we collega’s en tuinontwerpers die elkaar weer naadloos aanvullen. Er zijn zoveel soorten, maten en kleurcombinaties te bedenken. Als je er geen verstand van hebt dan kom je er gewoonweg niet uit.

Als je dus zonder kennis een tuin gaat aanplanten? Wat zal dan het eindresultaat zijn? En dan kan het terras er nog zo strak inloggen…

Tuinverlichting

Om het artikel niet nog langer te maken dan hij al is geworden werk ik nu toe naar de afronding. De tuin is al een sluitpost voor velen. En dan komen we nu ook nog aanzetten met tuinverlichting. Dat kunnen we dan de sluitpost van de sluitpost noemen.

In de tuinontwerp fase is het belangrijk om je te concentreren op het ideaal plaatje. Uiteraard rekening houdend met het budget. Maar ik vind het een slechte zaak om al in de ontwerp fase concessies te doen door bijvoorbeeld de tuinverlichting weg te laten.

Want met tuinverlichting kunnen we ons wederom onderscheiden. Enerzijds met praktische tuinverlichting en anderzijds met sfeerverlichting.

Om nu even niet te diep in te gaan op de mogelijkheden wil ik je bewust maken van de logica. En dan bedoel ik met name de logica van het aanleggen van verlichting in de tuin.

strakke-achtertuin-hardenberg-met-inlite-tuinverlichting

Als je al in de beginfase begint te strepen in het plan. Dus door tuinverlichting weg te laten vergeet je een heel belangrijk onderdeel, namelijk; De kabel!

De tuin is af en je besluit later om verlichting aan te leggen. Dan moet de kabel er nog in en kun je alles weer op de kop zetten.

Wij maken gebruik van een systeem waarbij we altijd een kabel door de tuin leggen waarop later super eenvoudig lampen gemonteerd kunnen worden. Zonder dat je hiervoor dure en ‘kortsluiting gevoelige’ aansluitingen voor hoeft aan te leggen.

Het systeem wat we gebruiken is niet alleen heel eenvoudig (later) aan te leggen maar ook nog eens:

 • Energiezuinig
 • Kindvriendelijk
 • Makkelijk in gebruik
 • Duurzaam
 • Stijlvol en sfeervol

En het garantiebeleid is perfect! Je krijgt 3 jaar garantie op het complete systeem. Wij werken al sinds 2009 met dit systeem en ik kan je vertellen dat we nog nooit klachten hebben gehad over kortsluiting.

Als er een keer een lamp stuk is? Meld het bij ons en we komen volledig kosteloos een nieuwe plaatsen.

Is de tuin nu klaar?

Je zult denken dat de tuin nu klaar is. Maar de afwerking van een tuin is doorslaggevend. In de laatste fase kunnen we aandacht besteden aan details. Hierin kun je denken aan het schoonmaken (reinigen) van de bestratingen en de puntjes op de i zetten. Samen met jullie lopen we door de tuin om alles naar tevredenheid achter te laten.

Met deze manier van werken kunnen wij mooie, moderne en kwaliteitstuinen afleveren. Onze collega’s beschikken over kennis, ervaring en inzicht waardoor we ambachtelijk vakmanschap (dus geen massaproductie) kunnen nastreven.

Mecklenfeld tuinen is een Hoveniersbedrijf uit het oosten van Nederland. En volgens de geleerden wonen daar de beste vakmensen ;).

Team Mecklenfeld tuinen

Wij beoordelen ieder project vanuit praktische overwegingen, en niet vanaf kantoor. Simpeler gezegd zijn we dus een:

Modern Hoveniersbedrijf met boerenverstand!


Peter Mecklenfeld

Team Mecklenfeld tuinen

Tuinatuurlijk

Door

Tuinatuurlijk

op 2 January 2017

Jullie manier van werken en de visie vind ik heel erg mooi. En ik wens jullie verrder ook veel succes! Gr. Rob

Peter Mecklenfeld

Door

Peter Mecklenfeld

op 3 January 2017

Hallo Rob bedankt voor je compliment. Daar kunnen we 2017 goed mee beginnen!

Arend

Door

Arend

op 28 February 2017

Ik had zelf een schets gemaakt hoe onze bestaande voortuin vervangen zou kunnen worden door nieuwe steenmaterialen en daaromheen het (nieuwe) groen. Ik heb jou mijn plannetje laten zien en jouw reactie erop was eerlijk en voor mij (achteraf) niet verrassend. "Te rommelig en te weinig samenhangend, dit gaat m niet worden Arend". Nadat jij jouw idee erbij hoe het wel zou kunnen had geschetst was het voor mij snel duidelijk. "Schoenmaker houd je bij je leest". Bedankt voor jouw advies Peter, we gaan er een fraai tuintje van maken

Bob van Buiten

Door

Bob van Buiten

op 30 January 2018

Goed om de uitgebreide uitleg te lezen. Veel mensen hebben niet door wat er bij een echt mooie en vooral duurzame tuin komt kijken!

Reactie plaatsen

Magazine Tuintrends 2019

Download nu gratis het tuin magazine van 2019 boordevol tips, adviezen in inspiatie. Hij staat gratis voor je klaar en ontvangt hem binnen enkele minuten na aanmelding.