Tuin aanleggen | Zelf doen of uitbesteden?

Tuin aanleggen

Uitbesteden of ga je het zelf doen?

Ga je de tuin zelf aanleggen of besteed je het liever uit?

Ik wil je graag de verschillen laten inzien van een betrouwbaar hoveniersbedrijf en mensen die hun tuin zelf aanleggen of laten aanleggen door onprofessionele mensen. Ik ben de laatste die zegt dat je de aanleg van de tuin moet gaan uitbesteden. Maar ik wil je graag behouden voor keuzes waar je achteraf spijt van gaat krijgen. Dat is zonde van je geld en al helemaal van het eindresultaat.


Een tuin leg je immers niet aan voor een jaar maar daar wil je op z’n minst 10 (of liever 20) jaar geen omkijken meer naar hebben. Voorheen was 20 jaar heel normaal. Maar dat is vandaag de dag wat veranderd. En dat heeft niet te maken met de kwaliteit van hoveniers en tuinen maar dat heeft te maken met ons gedrag en onze manier van leven. We zijn gewoon veel sneller toe aan veranderingen in ons leven. Waar mensen vroeger de tuin lieten aanleggen zal je zien dat deze tuinen op z’n minst 20 jaar onveranderd en intact zijn gebleven (op kleine details en uitzonderingen daar gelaten) zie je tegenwoordig dat mensen al binnen 10 jaar toe zijn aan wat anders.


Ik wil er niet al teveel op inhaken maar ik denk dat het gewoon de wereld is waarin we nu leven. Daarbij komt ook nog eens dat we (als Nederlander) veel kritischer zijn geworden. Ga dat maar eens bij jezelf na. Als je tuinaanleg wilt gaan uitbesteden aan een hoveniersbedrijf dat is dat geen beslissing die gaat van de een op de andere dag. Dat is een proces waar je langer en vooral goed over na gaat denken. Heel erg logisch. En als je de beslissing hebt genomen dan verwacht je (en dat mag ook zeker) dat je de beste kwaliteit krijgt tegen een eerlijke prijs.


En dat brengt mij bij de vraag die ik je graag wil voorleggen: 

Zelf de tuin aanleggen? (probeer dit dan te voorkomen:)


 1. Maak een hele duidelijke begroting 
 2. Voorkom (financiële) verrassingen achteraf
 3. Besteed voldoende tijd aan vakkennis
 4. Maak duidelijke afspraken met leveranciers
 5. Onderschat niet de tijd die je nodig bent
 6. Maak duidelijke afspraken als je machines gaat inhuren
 7. Check van te voren waar je vrijgekomen afval kunt storen

Tuinaanleg uitbesteden?


 • Je weet vooraf waar je aan toe bent (vaste prijs)
 • Deskundig en vakbekwaam
 • Kennis en ervaring
 • Je bespaart enorm veel tijd (en energie)
 • Het gaat veel sneller
 • Vaak een veel hogere kwaliteit
 • Garantie en service

Tuin aanleggen? 

Wil je de tuin zelf gaan aanleggen? Prima! Of wil je graag hulp inschakelen? Bekijk onze werkwijze en ontdek wat wij voor je kunnen betekeken.

Terug naar Dashboard (overzicht)