Tuinaanleg Stappenplan (17 essentiële onderdelen)
Tuinaanleg stappenplan

Tuinaanleg stappenplan

Checklist en stappenplan voor tuinaanleg

Stappenplan voor het aanleggen van de tuin

In dit artikel willen we je een realistisch beeld geven van tuinaanleg. Of liever gezegd. Wat komt er allemaal bij kijken als je de tuin gaat aanleggen of laat aanleggen? Ik heb een stappenplan uitgeschreven waarin ik in een logische volgorde aangeef met welke zaken je rekening dient te houden. Alles wat je in dit artikel leest is geschreven op vanuit professionele aspecten. Dat betekend dat alle inhoud gebaseerd is op mijn eigen ervaringen als tuinontwerper, hovenier tuinaanleg, ondernemer en dat van mijn team vakbekwaam hoveniers.


Dit zijn allemaal onderwerpen die je eigenlijk moet willen weten als je met de tuin aan de slag gaat. Het is mijn doel om je na het lezen van dit artikel inzichten te geven waardoor je achteraf nooit spijt krijgt van gemaakte keuzes. Zie het als een checklist die je kunt aanhouden tijdens het aanleggen van je tuin en waar je altijd op terug kunt vallen. Alle informatie is afkomstig uit onze tuinaanleg bestekken en wordt nog steeds dagelijks gebruikt in de praktijk. 


Veel succes met het maken van tuinplannen!

Tuinaanleg in een vogelvlucht:

 • Voorbereidend werk
 • Uitzetten van de tuin
 • Grondwerk fase 1
 • Kabels en leidingen
 • Erfafscheidingen
 • Verhardingen
 • Half verhardingen
 • Kantopsluitingen
 • Bouwkundige werken

 • Hout in de tuin
 • Grondwerk fase 2 en bodemverbetering
 • Beplantingen
 • Gazon
 • Tuinverlichting
 • Beregeningsysteem
 • Robotmaaisysteem
 • Tuinmeubelen
 • Tuininrichting

Voorbereidend werk

Uitzetten

Grondwerk (fase 1)

Kabels en leidingen

Erfafscheideidingen

Verhardingen

Half verhardingen

Kantopsluitingen

Bouwkundige werken

Hout in de tuin

Bodemverbetering

Beplantingen

Gazon

Tuinverlichting

Beregeningsysteem

Robot maaisysteem

Tuinmeubelen

Tuininrichting

Toelichting op het stappenplan tuinaanleg

Voorbereidend werk

Voordat je gaat starten met de aanleg van de tuin is het zaak om goed voorbereid van start te kunnen gaan. In deze fase maak je al het papierwerk in orde en tref je de eerste handelingen in de tuin zoals bijvoorbeeld het frezen van het oude gazon om straks eenvoudiger te kunnen werken.

Uitzetten van de tuin

Nu je alle oude materialen hebt afgevoerd kijk je hoogstwaarschijnlijk tegen een kale zandvlakte aan. Perfect! Want je hebt nu alle ruimte om de tuin te gaan uitzetten met behulp van een meetband, laser, piketten en touwen.

Gebruik hiervoor de uitzet tekening. Neem deze geplastificeerd mee in de tuin zodat je geen last hebt van het een natgeregende tekening.

Grondwerk (fase 1)

In de eerste fase van grondwerk ga je een begin maken met de fundering van de tuin. Op plekken waar bestratingen komen breng je vulzand aan waar planten en gazon komt verwerk je zwarte grond tot de juiste hoogte.

Op plekken waar zwaar materieel komen te staan, bijvoorbeeld de oprit raad ik het aan om gebroken puin aan te brengen om verzakkingen te voorkomen.

Kabels en leidingen

Geen zorgen. Je hoeft geen bedrijf in te schakelen die met groot materiaal aankomt om een spaghetti aan kabels in de tuin te spitten ;). Het gaat hier kabels en leidingen voor elektra, tuinverlichting, (hemel) waterafvoer en bijvoorbeeld een beregening systeem. Ik raad je aan om ook mantelbuizen (loze leidingen) te gaan aanleggen om altijd extra kabels te kunnen trekken waar dat eventueel nodig is.

Erfafscheidingen

Als de grond globaal op de juiste hoogte ligt kun je de erfafscheidingen gaan plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn schuttingen, (klimop) wanden, schanskorven, kokos matten, groene hagen, houten wanden etc.

Verhardingen

Ga je voordat je begint aan deze fase maar eens realiseren hoeveel werk je eigenlijk al hebt gedaan. Allemaal werk onder de grond en je bent al dagen, zo niet langer bezig met de fundering van de tuin. De fundering is allesbepalend voor de kwaliteit en levensduur van je tuin. Doe je het goed? Dan ga je hier jarenlang plezier van beleven. En daar had je waarschijnlijk nog niet aan gedacht toen je plaatjes aan het zoeken was op internet. Of misschien ben je al wel ergens geweest om sierbestrating te bekijken. In deze fase ga je bestratingen aanleggen.

Half verhardingen

Gelijk opgaand met de bestratingen kun je ook de half verhardingen gaan aanleggen. De meest voorkomende half verhardingen (en toebehoren) in de tuin zijn grind/ split, stabilisatiematten, antiworteldoek en geotextiel, gravel, schelpen etc.

Kantopsluitingen

Om bestratingen en half verhardingen stabiel op de plek te houden is het noodzakelijk om kantopsluitingen te gaan gebruiken. Voorbeelden zijn o.a. stalen randen, houten randen, opsluitbanden van beton, opsluitbanden van keramiek of natuursteen, kunststof randen en betonbielzen.

Bouwkundige werken

Komen er bijzondere elementen in de tuin? Dan kun je daar nu aan beginnen. Dit kan ook al in een eerder stadium maar nu heb je een vaste maat (peil) van het straatwerk waar je naar toe kunt gaan meten en werken. Het maken op meetfouten is, als je het na het straatwerk doet kleiner. Bouwkundige werken in de tuin zijn bijvoorbeeld vijvers, bloembakken en tuinmuren.

Hout in de tuin

In de hedendaagse tuin zie je dat er veel hout wordt gebruikt. Persoonlijk vind ik dit echt een aanrader. Ik raad je aan om met het hout te beginnen als je het straatwerk erin hebt liggen. De kans op beschadigen en het versmeren van het hout wordt nu een stuk kleiner omdat je over de verhardingen kunt lopen en kunt werken. Met hout in de tuin kun je denken aan pergola's, vlonders, bloembakken en tuinhuizen.

Bodemverbetering

Even weer terug naar het voorbeeld van het bouwen van een woning. De tuin is nu casco klaar. Je hebt al enorm veel werk verzet maar het mooiste (de inrichting) moet nog komen.

Voor je daaraan gaat beginnen ga je de laatste fase van grondwerk uitvoeren. Hier ga je meststoffen en bodemverbetering verwerken in de bodem. Welke meststoffen dat moeten zijn kun je afleiden uit de resultaten van het bodemonderzoek. Handig he?

Beplantingen

Een van mijn favoriete fases tijdens het aanleggen van de tuin is het beplantingsplan. Ik ben er persoonlijk fan van om het beplantingsplan pas te maken op het moment dat de tuin casco klaar is. Waarom? Dat heeft als reden omdat je bij het maken van tuinplannen in het begin al zoveel beslissingen moet nemen. Planten zijn alles bepalend voor het eindresultaat en ik kan me als geen ander voorstellen hoe moeilijk het voor je moet zijn om al deze beslissingen te maken. Daarom stel ik deze fase uit naar het moment dat we eraan toe zijn. 

Gazon

Het aanleggen van het gazon is net als het betegelen van de keuken, het leggen van een pvc-vloer of vloerbedekking. Wij als hoveniers noemen dit ook wel ‘het bekleden van de aardbol’. Groen is immers de allermooiste kleur!

Tuinverlichting

Belangrijk om niet te vergeten! Wil je graag verlichting in de tuin? Zorg er in de fase van kabels en leidingen voor dat je in ieder geval de kabel gaat aanleggen. Zo voorkom je dat je de hele tuin weer op de kop moet zetten.

Beregening systeem

Ook met het aanleggen van een bewegingssysteem is het verstandig om de leidingen alvast mee te nemen in de eerste fase van de aanleg. Het afstemmen van sproeiers en een grondwaterbron kan in deze fase plaatsvinden.

Robotmaaisysteem

Een van de luxeartikelen in de tuin die steeds vaker wordt gekozen is een robot maaisysteem. Denk hier serieus over na. Helemaal als je nog geen geschikte grasmaaier hebt. Want het kan echt een interessante investering zijn. Op basis van deze concrete informatie kun je een specifieke en realistische begroting maken van de te verwachten kosten. Het geeft je houvast en een helder overzicht waar je op kunt aan- en bijsturen.

Tuinmeubelen

Tuinmeubelen zijn natuurlijk niet weg te denken in de nieuwe tuin. Want je wil natuurlijk heerlijk buiten kunnen zitten, loungen en/ of liggen. Hierbij kun je denken aan tuinmeubelen van staal, hout (of een combinatie), kunststof of andere materialen.

Tuininrichting

Bijna klaar! Nu ga je nadenken over de inrichting van je tuin met bloembakken (potten), decoratie en andere dingen die je tuin nog sfeervoller en mooier maken dan die al is. Niet vergeten deze post! Het gaat wel degelijk een groot verschil maken. 

Terug naar het Dashboard (overzicht)