Tuinonderhoud in het voorjaar | 7 concrete tips
03 mei 2016 
3 min. leestijd

Tuinonderhoud in het voorjaar | 7 concrete tips

Wat zou je zoal kunnen doen om straks als alles begint te bloeien een prachtige ‘groene oase’ krijgt?  Het voorjaar leent zicht uitstekend om de tuin aan een flinke onderhoudsbeurt te onderwerpen. Wacht even tot de strengste nachtvorsten voorbij zijn. Je wilt natuurlijk voorkomen dat wat je gaat doen ook het maximale resultaat gaat opleveren.

7 onderhoudstips voor in het voorjaar

Tuinonderhoud tip 1 | Opruimen: ontdoe de tuin van de tekenen van het najaar

De herfst en de winter hebben met nattigheid en vorst flink schade aangericht in de tuin. Zodra de nachtvorst weg is en de eerste zonnestralen de tuin in komen, is het tijd de schade te bekijken en op te ruimen. Haal de bladeren van het gras, verwijder dode planten en vergeet ook klusjes als het leeghalen van de dakgoot en het schoonmaken van de vijver niet.

Tuinonderhoud tip 2 | Het gazon: bemesten en verticuteren

Bemesting heeft het gazon het hele jaar door nodig, maar in het voorjaar is het noodzakelijk het gazon een flinkere mestbeurt te geven. Begin met het verticuteren van het gras, verwijder alles wat er niet hoort en neem het gras flink onder handen. Verticuteren zorgt ervoor dat het gras weer zuurstof krijgt, omdat een viltlaag verwijderd wordt.

groen-gazon-moderne-tuin-grote-landelijke-tuin

Tuinonderhoud tip 3 | Onderhoud aan de vijver, weer tekenen van leven

Ook de vijver vertoont weer tekenen van leven na de winter. Planten gaan weer groeien en de dieren tonen weer interesse. Met mesttabletten kun je zorgen dat de planten weer goed groeien en niet alle zuurstof uit het water halen. Let op zweefalg, in het voorjaar is er direct dreiging, het is noodzakelijk de alg zo snel mogelijk aan te pakken.

Tuinonderhoud tip 4 | Bemesting zorgt voor groei en bloei

Planten hebben na de winterrust weer behoefte aan voeding. Speciale bemesting voor het voorjaar heeft alles in huis om de planten te voorzien. Ook bolbloemen floreren op een beetje bemesting. Denk ook eens aan een bodemverbeteraar, deze zorgt ervoor dat de bodem weer klaar is voor de nieuwe groei.

Tuinonderhoud tip 5 | Verplanten: sommige planten hebben meer ruimte nodig

Planten die uit hun jasje groeien, kunnen het best in het voorjaar verplant worden. Doe dit voor het beste resultaat nog voordat het blad begint uit te lopen. Zodra planten al in de ontwikkeling zijn, is de kans dat een plant beschadigt zodra hij verplant wordt heel groot. Heb je nog planten binnen staan? Zet ze voor het open raam om alvast weer aan de buitentemperaturen te wennen.

bostuin-grote-tuin

Tuinonderhoud tip 6 | Snoeien: dood hout en zijtakken wegknippen

Vaste planten hebben vaak dood hout na de winter. Niet alleen deze takken kun je wegknippen, vaste planten hebben in het voorjaar een terugknipbeurt nodig. Als ze diep ingesnoeid zijn, zullen ze mooier en vertakter gaan groeien. Ook de klimroos mag teruggesnoeid, tot boven het vijfde oog. Hoofdtakken kun je met rust laten. Verder kan de klimop en de knotwilg wel een snoeibeurt gebruiken.

Tuinonderhoud tip 7 | Verharding schoonmaken: weg met dat groene laagje

De aanslag op de tegels, ontstaan door nat weer in het najaar, mag in het voorjaar goed schoongemaakt worden. De tegels ogen weer fris en je hebt gelijk om de stoelen weer op te zoeken. Maak de bestrating schoon met, bij voorkoord een biologisch reinigingsmiddel die je volgens de bijsluiter aanmaakt en met een harde bezem gaat behandelen. Na die tijd ken je het niet weer!

groot-terras-van-schellevis-tegels-grote-achtertuin-tuinontwerp

Ben je je al aan het voorbereiden op het voorjaar? Of wil je weten wat je in de andere seizoenen van het jaar moet doen aan je tuin? Ik heb een leuke tip voor je. Download mijn jaarkalender hier helemaal gratis en laat je inspireren. 

Jaarkalender tuin

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Nick
Door

Nick

op 19 Nov 2017

Bedankt voor de tips. Tuinonderhoud word vaak vergeten. Desondanks is het wel belangrijk en hoognodig voor de gezondheid van je tuin.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 20 Nov 2017

Bedankt voor je bericht. Op florum.nl schrijf ik nog veel uitgebreider over dit onderwerp.

crouzen francine
Door

crouzen francine

op 16 Apr 2018

wanneer kalk strooien in tuin

Peter Mecklenfeld
Pim
Door

Pim

op 13 Jun 2018

Wat een goeie tips voor het onderhoud van je tuin. Het is zeker waar dat sommige planten meer ruimte nodig hebben. Sowieso ben ik er persoonlijk voor om dingen niet te dicht op elkaar de planten. Dat zorgt er ook voor dat het onkruid wieden een gemakkelijkere taak is.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 14 Jun 2018

Dank voor het compliment Pim! Mocht je aanvullingen hebben deel ze gerust.

Sylvana Mecklenfeld
Door

Sylvana Mecklenfeld

op 11 Mar 2019

Bedankt voor de handige tips, erg bruikbaar!

Nawawa
Door

Nawawa

op 31 Mar 2020

Ja, ja

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 20 Jun 2019

Goed om te weten dat sommige planten meer ruimte nodig hebben. Ik ga hier zeker rekening mee houden. Ook wil ik in de toekomst een plan maken om mijn planten beter te kunnen verzorgen. Ik heb laatst al een extra lange tuinslang met haspel gekocht, zodat ik de planten die achter in de tuin staan gemakkelijk water kan geven.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!