Tuinontwerp Coevorden | (schetsontwerp) moderne tuin
arrow_drop_up arrow_drop_down

Tuinontwerp Coevorden | (schetsontwerp) moderne tuin

Tuinontwerp Coevorden | In februari ben ik gevraagd om een tuinontwerp te maken bij een moderne nieuwbouw woning in Coevorden. Deze woning is prachtig gelegen aan het water en met de tuin grotendeels op het zuiden. Benieuwd wat voor tuinontwerp we er van hebben gemaakt?

Ik weet nog dat we in 2015 met een tuin bezig waren aan de Jan Benjaminsstraat in Coevorden. Ik rij dan altijd even een rondje om te kijken hoe de wijk eruit ziet.

Toeval bestaat niet…

Aan de rand van deze nieuwbouwwijk stonden 2 prachtige vrijstaande kavels waar op dat moment net de funderingen in lagen. De aannemer was druk bezig met het bouwen van twee mooie huizen.

Omdat ik steeds vaker in Coevorden ben om tuinontwerpen te maken zag ik hou de bouw vorderde en dacht ik van; Dat zou nog eens een mooi project zijn! Een schitterende tuin aan het water.

tuinontwerp-coevorden-moderne-tuin

Een paar maanden later (een aantal weken nadat ik mijn ebook met 25 ideeën voor in de tuin online had gezet) kreeg ik een aanvraag of ik een keer langs wilde komen voor een gesprek en wat tuin ideeën.

Tot mijn verbazing (en natuurlijk blijdschap) kwam ik bij de woning terecht waar ik het net over had. Super tof om daar een tuinontwerp voor te mogen maken!

Tuinontwerp Coevorden (Moderne tuin)

Tijdens het kennismakingsgesprek kreeg ik een rondleiding door de woning (die toen bijna tegen oplevering aanhing) en door de tuin. De toekomstige bewoners vertelden me hoe ze het huis gingen indelen zodat ik een idee kreeg bij het interieur en de indeling.

Ik kon op dat moment perfect zien waar de zicht- en looplijnen op uitkwamen. Deze uitgangspunten, in combinatie met een leuke lijst tuinwensen heb ik meegenomen als basis voor het schetsontwerp.

tuinontwerp-coevorden-moderne-tuin-aan-het-water

Ideeën voor in de tuin

In deze tuin was het belangrijk om het water bij de tuin te betrekken, zonder dat we gebruik gingen maken van hellingen en onnatuurlijke verlopen. Want de tuin moest strak worden.

Ik heb daarom gekozen voor een keermuur die het hoogteverschil van ruim een meter op moeten gaan vangen. Deze keermuur loopt in haakse hoeken door langs het grote terras aan het water. Het terras en de zichtkanten van de keerwanden mogen bekleed worden met hout. Ik heb ze een aantal ideeën gegeven:

 • Bekleden met (siberisch) larikshout
 • Bekleden met eikenhout
 • Bekleden met bamboehout
 • Bekleden met hardhout (of Alungu, een luxere hardhout)

De sierbestrating hadden ze zelf al uitgezocht. Deze zal worden aangelegd in de kleur antraciet in halfsteensverband. Langs de plantstroken komen maairanden van beton om het onderhoud makkelijker te maken en om de strakke lijnen in de tuin accent te geven.

Beplantingsplan

Een tuin wordt pas tuin als we gebruik gaan maken van groen. Bomen, planten en een gazon maken de sfeer in de tuin. De verhouding tussen massa en volume (verharding en levende materialen) moet in balans zijn.

Daar hebben we bij deze strakke tuin in Coevorden rekening mee gehouden.

In een schestontwerp houden we de focus op het bedenken van een goed idee. Dat betekend dat we niet tot in detail gaan uitwerken en alle plantennamen gaan uitzoeken. Wat we wel doen is het aangeven (doormiddel van kleuren) welke types beplanting we adviseren. Hierin kun je onder andere denken aan:

 • Siergrassen
 • Grote groepen vaste planten
 • Solitaire bomen en heesters
 • Rustige (sobere) beplanting
 • ‘Knalborders’ (veel kleur)
 • Wintergroene beplantingen
 • Hagen

Het uiteindelijke doel was om een tuin te ontwerpen waarbij de ruimte niet ten koste mocht gaan van de sfeer rondom de terrassen.

Zie hieronder het resultaat van het tuinontwerp in Coevorden.

tuinontwerp-moderne-tuin-in-coevorden

Reactie plaatsen

Magazine Tuintrends 2019

Download nu gratis het tuin magazine van 2019 boordevol tips, adviezen in inspiatie. Hij staat gratis voor je klaar en ontvangt hem binnen enkele minuten na aanmelding.