Tuinaanleg en renovatie door hoveniers en specialisten

Aanleg van nieuwbouwtuinen en renovatieprojecten

''Sinds de oprichting van mijn hoveniersbedrijf in 2009 wist ik dat samenwerken een sleutelwoord zou zijn. Niet alleen op korte termijn om de eerste opdrachten uit te kunnen voeren maar vooral ook op lange termijn om tuinen aan te leggen met specialisten.''

Vakmensen en specialisten

De interesse in ons vak is de laatste jaren behoorlijk afgenomen. We hebben te maken met een zogeheten vergrijzing en dat heeft te maken met minder doorstroom van jonge mensen. Deze trend zag ik al tijden opkomen en ik wist dat ik anders moest gaan kijken naar het samenstellen van mijn team.

Daarnaast is het aanleggen van een tuin een complexe ingreep waarbij zeer veel vakkennis, inzicht en ervaring komt kijken. Mijn inziens is het woord ‘alleskunner’ een veel te breed begrip en geloof ik meer in de term specialist. 

Met deze gedachtegang heb ik mijn team dan ook samengesteld. Binnen Mecklenfeld tuinen beschikken we over een vast team met ieder zijn eigen specialisme op gebied van onder andere deze onderdelen:

Uitgebreide informatie

Grondwerk en machinale bewerking

Funderingstechniek en ondergrondse oplossingen voor kwaliteit en duurzaamheid.

Verhardingen en halfverhardingen

Breed scala aan mooie merken en kwalitatieve producten om de tuin mee aan te leggen.

Bouwkundige werkzaamheden

Bijzondere elementen worden vakkundig gebouwd door onze specialistische bouwteams en hoveniers.

Houtbouw en constructies

Authentieke houtbouw volgens onze eigen visie en exclusief ontworpen modellen.

Techniek en automatisering

Slimme automatiseringstechnieken voor o.a. verlichting, beregening, maaien en semi overkapping. 

Bodemverbetering en bemestingen

Essentiele bodemverbetering en het selectief toepassen van meststoffen.

Beplanting en gazon

Gepassioneerd en gewapend met een goede plantenkennis vergroenen wij de tuin.

Werkvoorbereiding, planning en logistiek

De complete voorbereiding van A-Z om het ontwerp in goede banen te begeleiden naar een nieuwe droomtuin.

Vormsnoeien en vakkundig onderhoud

Vakkundig onderhoud zorgt voor behoud en kwaliteit van de tuin.

Tuinaanleg en renovatie

Funderingstechniek en ondergrondse oplossingen

De kwaliteit en levensduur van een tuin heeft alles te maken met wat er onder de grond zit. Alles valt en staat met de fundering. Voor zowel straatwerk, bouwkundige elementen, constructies, beplantingen en gazons zijn specifieke funderingen nodig. Enerzijds op gebied van draagkracht en anderzijds op basis van bodemkwaliteit en de waterdoorlaatbaarheid van de ondergrond.


Door in het beginstadium de huidige situatie te analyseren kunnen wij op voorhand het juiste advies uitbrengen met daarbij een passende oplossing. 


Gemiddeld zit een derde deel van de totale investering in de tuin ondergronds. Althans, als er een vakbekwaam offerte is uitgebracht. Dit is exact het onderdeel waar vaak grote verschillen optreden tussen aanbieders. Hier wordt kwaliteit van amateuristisch werk onderscheiden.


Helaas voor de consument is het lastig om dit vooraf eerlijk te kunnen beoordelen. In mijn ogen wordt hier veel te weinig transparant over gedeeld en dat is de reden waarom ik dit nu extra benoem en onder de aandacht breng.


Gevolgen van een slechte fundering zijn vaak niet direct zichtbaar maar treden pas na enkele maanden op. Meestal als de garantieperiode voorbij is en er geen aanspraak meer kan worden gemaakt op herstelwerkzaamheden die normaal gesproken onder garantie vallen.

null
null
null

Materiaalkeuze en verwerking

Ik heb de overtuiging dat het duurste materiaal niet de beste keuze is. Sterker nog, ik weet zeker dat ik een mooiere tuin kan maken met een gemiddelde prijs voor bijvoorbeeld terrastegels in combinatie met mooie borders en een goed beplantingsplan dan wanneer de meest exclusieve tegels de overhand hebben in de tuin.Het draait om contrast en hoe materialen en hun eigenschappen zoals kleur, formaat en structuren combineren met groen. Daarnaast is het erg belangrijk om de juiste verwerking te kiezen voor een bepaald materiaal. Dit stemmen we af op de situatie waarbij we een maatwerk funderingsplan adviseren zoals in het vorige hoofdstuk uitgelegd. 

Bodemverbetering

Een van de meest onderschatte onderdelen in het tuinaanleg proces is Bodemverbetering. Binnen Mecklenfeld tuinen streven wij naar een volwassen border tussen 70-90% na 1 groeiseizoen. Dat is behoorlijk optimistisch maar in de meeste gevallen kunnen we dit garanderen omdat we enerzijds voldoende aantallen toepassen maar vooral ook kijken naar de groeicondities.

Groeicondities zijn allesbepalend voor een gezonde border en een groene grasmat. Aan de hand van onderzoek op basis van voedingswaarden, dichtheid en waterdoorlaatbaarheid van de bodem kunnen we selectief bemestingen toepassen en noodzakelijk grondwerk. Met deze informatie en de juiste toepassingen kunnen we er dus voor zorgen dat een Mecklenfeld tuin al na 1 jaar bodembedekkende plantvakken hebben. Bomen en struikgewassen zijn hierop een uitzondering. De volwassen groeivorm hiervan zijn afhankelijk van de plantmaat (maatvoering bij aankoop) en begeleidingssnoei. 

Door Bodemverbetering serieus te nemen en op de juiste manier aan te pakken zorgen we niet alleen voor een mooier en beter resultaat. De onderhoudsfrequentie neemt sterk af na het eerste jaar waardoor steeds minder tijd nodig is om de tuin bij te houden. En dat is waar we naar streven…

Toepassen van beplanting 

Het beplantingsplan is een essentieel onderdeel in het tuinontwerp en allesbepalend voor de algehele sfeer in de tuin. Ik heb in de afgelopen jaren gezocht en getest met verschillende manieren om het best mogelijke beplantingsplan aan te kunnen bieden zonder daarvoor hoge kosten te hoeven berekenen. 

Een Mecklenfeld tuin kenmerkt zich door een bepaalde uitstraling en daarbij adviseren we materialen en beplantingsplannen in verschillende thema’s. Het best passende thema ontwikkelen we vervolgens met specifieke soorten volgens ons plantenwijzer model.


In het beplantingsplan houden we rekening met deze factoren:


 • Passend bij stijl en wensen

 • Wintergroen beeld

 • Afstemming tussen bloei- en bladkleuren

 • Afwisseling en afstemming tussen seizoenen

 • Hoogtes en diversiteit

 • Zon- en schaduw

 • Mate van onderhoud

 • Privacy 

null
null
null

Een eigentijdse overkapping zorgt voor meer plezier en tuingeluk...

Overkappingen en bijgebouwen

Binnen Mecklenfeld tuinen hebben we een eigen afdeling met expertise voor authentieke houtbouw. Hiermee kunnen we onze ontwerpen overkappingen en bijgebouwen volledig in eigen beheer realiseren.


De belangrijkste aanleiding is destijds de kwaliteit en mogelijkheden van standaard catalogus producten geweest. Deze worden nog steeds in veelvoud aangeboden maar voldoen niet aan de kwaliteit en uitstraling die wij graag presenteren. 


Onze modellen zijn gebaseerd op ons eigen design en voldoen aan constructieve bepalingen die ruim voldoende zijn om extreme weersinvloeden op te kunnen vangen. De combinatie van degelijke materialen met authentiek vakmanschap in eigen beheer maakt dat we kwalitatief hoogwaardige bijgebouwen kunnen aanbieden en niet afhankelijk zijn van derden met als gevolg dat het volledige project tuinaanleg in eigen beheer kunnen uitvoeren.


Wij passen onze modellen naadloos in, in het tuinontwerp. Het project is altijd maatwerk zodat er geen loze ruimtes ontstaan en waarbij het gebouw perfect aansluit bij de bestaande elementen. Varianten kunnen worden uitgevoerd met een dakoverstek en volledig zonder overstek (minimalistisch) in verschillende kleurcontrasten. Schuren worden bij ons voorzien van een meranti (hardhout) deur en afgewerkt volgens ontwerp, compleet met hang- en sluitwerk. 


Een overkapping kan worden uitgebreid met een glasschuifwanden set en met geïntegreerde techniek voor stroomvoorziening, netwerk en/ of verlichting. Een overkapping of bijgebouw is bij ons ook los verkrijgbaar als bouwpakket of inclusief montage op locatie. 

null
null
null
null

Bekijk hier onze eigen modellen overkappingen

De #1 innovatie op gebied van multifunctioneel buitenleven (vergunningsvrij)

Lamellendaken

Vraag en aanbod bij elkaar brengen is een belangrijk onderdeel van ons werk. Naast dat wij graag voorop lopen bij de ontwikkeling van trends zijn we altijd op de hoogte van andere sterke innovaties. Het beste voorbeeld van een innovatie waar we de afgelopen jaren tegenaan zijn gelopen is de introductie van het lamellendak waar we inmiddels exclusief en trotse dealer van zijn. 

In de eerste plaats is het een fantastische stijlvolle oplossing om een terras zowel zon als schaduw mogelijkheden te bieden. Je zet de lamellen open bij goed weer en bij regen of hoge temperaturen in de zomer zet je ze dicht. Zelf heb ik ervaren dat het ook enorm scheelt als je een lamellendak aan de gevel plaatst. Het werkt uitermate goed als zonwering.

Een lamellendak kun je uitbreiden met glasschuifwanden of met screens en is veel subtieler in uitstraling dan een houten bijgebouw. 

Een ander groot voordeel van dit type dak is dat het door gemeenten niet wordt gezien als overkapping maar als pergola. Dat betekend dat je in de meeste gevallen een extra bijgebouw als deze mag plaatsen zonder dat je het maximum overschrijdt. 

Wellness

Enerzijds zijn het de warme zomers van de afgelopen jaren die ervoor hebben gezorgd dat de vraag naar wellness producten in de tuin sterk zijn toegenomen en anderzijds zijn dat de lockdowns die ons dwongen om meer tijd in en rondom huis door te brengen. 

Bij Mecklenfeld tuinen werken we met een visie en willen we zo min mogelijk afhankelijk zijn van derde partijen om het proces zo effectief en efficient mogelijk te laten verlopen. Ook op gebied van wellness hebben we onze eigen lijn producten en een montageploeg voor zwembadtechniek. 

De integratie van een zwembad of zwemvijver gaat nauw samen met de rest van de tuin. Maatvoering, techniek en afwerking zijn allesbepalend voor details en gebruiksgemak.

Afhankelijk van wensen, situatie en het budget adviseren wij de beste keuze voor wellness en nemen we dit op in het ontwerp en de calculatie. Denk bij wellness aan deze varianten:

 • Zwembad

 • Zwemvijver

 • Jacuzzi 

 • Sauna

null
null
null

Ieder project start aan de tekentafel...

Ontdek ons ontwerppakket + unieke werkwijze en scherpe tarieven

Tuinverlichting

Verlichting maakt een belangrijk onderdeel uit van het tuinplan. Hoewel het vaak wordt gezien als sluitpost vind ik het belangrijk om hier goed over te adviseren. In de eerste plaats om je de mogelijkheid te bieden om dit gefaseerd aan te leggen door het kabelplan op te nemen in fase 1 van de aanleg en om later, als het budget toereikend genoeg is de verlichting te kunnen monteren.


Anderzijds is verlichting absoluut het overwegen waard omdat het meerdere functies heeft, namelijk:


 • Sfeer en uitstraling in de nachtelijke uren

 • Functionaliteit bij het uitlichten van looproutes

 • Veiligheid door de kavel uit te lichten 


Het systeem dat wij toepassen gaat op basis van laagspanning en met kant- en klare connectoren. Dit heeft als voordeel dat het volledig veilig en zonder extra opleiding kan worden aangelegd.


Door lichtbronnen op de juiste manier toe te passen ontstaat er een fantastisch beeld met een sfeervolle uitstraling, functionaliteit en veiligheid. Verlichting kan worden geschakeld op basis van een schemersensor, tijdklok of volledig worden geprogrammeerd via een app op de gewenste tijdstippen.

Beregeningssysteem

Door langdurig droogte is de noodzaak voor beregening groter geworden. Vooral jonge planten en gazons zijn meer en vaker vocht nodig om in optimale conditie te blijven. Een beregeningssysteem biedt hiervoor mogelijkheden om droge periodes op te vangen met als gevolg dat de tuin er een stuk frisser uitziet en waarbij uitval van planten en gazon minder voorkomt.


Beregenen kan op meerdere manieren. Zonder extra voorzieningen in de tuin is het al mogelijk om een slang met sproeier aan te sluiten op een buitenkraan. Het is wat intensiever maar de functie blijft hetzelfde.


Om het gesleep met slangen door de tuin tegen te gaan kun je tijdens de aanleg ook ondergrondse waterleidingen aanleggen voor watertappunten in de tuin. Door vooraf goed te kijken naar handige plekken hoeft je alleen nog maar een (korte) slang aan te sluiten en heb je altijd een watervoorziening bij de hand.


Als je een stap verder wilt gaan kun je ook zorgen voor geïntegreerde sproeiers en/ of druppelslangen voor in de borders. In de technische ruimte waar leidingen bij elkaar komen en zijn aangesloten op de waterbron kun je dan kiezen welke zone wordt ingeschakeld om te beregenen.


Ga je nog een stap verder dan kun je de handmatige bediening ook vervangen voor een beregeningscomputer die met de app is te bedienen of zelfs volledig geautomatiseerd kan worden ingeregeld.


Ter plaatsen is het zaak om te bepalen of een grondwaterbron de beste keuze is of dat je er verstandiger aan doet om het systeem om de waterleiding aan te sluiten omdat er bijvoorbeeld teveel ijzer (roest) aanwezig is in het grondwater. Ook voor leidingwater als bron hebben wij en geoptimaliseerd systeem waar beregening mogelijk is door de druk op te voeren met een specifieke techniek. 

null
null
null

Inrichting & Styling

De tuin is pas echt af nadat de volledige inrichting is afgerond. Veel van onze opdrachtgevers doen dit in eigen beheer maar enkelen vragen ons om volledig te ontzorgen door ook te adviseren in meubilair en decoratie.


Wij hebben een selectie gemaakt van merken en producten die goed passen bij een echte Mecklenfeld tuin en maken hierin onderscheid in verschillende budgetklasses. 


Mocht je geïnteresseerd zijn in een ‘turn key’ project en deze vraag bij ons willen neerleggen? Weet dan dat wij hier op zijn voorbereid.


Door goede contacten en exclusieve inkoopvoorwaarden kunnen wij hier voor onze opdrachtgevers mooie kortingen op geven. Dit geldt onder andere voor:


 • Meubels (tuinsets en lounge)

 • Plantenbakken en pilaren

 • Tuinkunst

 • Buitenkeuken en barbecues